Το σύνδρομο της κεραιοφοβίας

22/05/2008

 

Είμαι ευτυχής που έχω αγοράσει ένα όμορφο σπίτι 50 μέτρα μακριά από μια κεραία κινητής τηλεφωνίας. Διπλά ευτυχής! Γιατί; Πρώτον, ξέρω ότι όποτε μιλάω έχω επαρκές σήμα και δε «ζορίζεται» το κινητό μου – που κακώς έχω στο αυτί μου μερικές φορές – να το βρει. Το 2ο μερίδιο ευτυχίας προέρχεται από το γεγονός ότι η αξία του σπιτιού ήταν λογικότατη επειδή προφανώς η κεραία ήταν κοντά!

 

Αυτό είναι και το μόνο λογικό επιχείρημα των «ασθενών» από το σύνδρομο της κεραιοφοβίας. (Το δεύτερο είναι το αισθητικό.) Σε αυτό περιβάλλον των απανταχού κεραιόπληκτων το real estate πάει ανάποδα. Εκεί που θάπρεπε ο κατασκευαστής να λεει… «και όχι μόνο έχει τα τάδε επώνυμα κουφώματα, γκαράζ κλπ, αλλά είναι και κοντά σε κεραία κινητής τηλεφωνίας… Βλέπετε εκεί… Την έχουν καμουφλάρει πολύ όμορφα οι άνθρωποι σε καπνοδόχο!!!» Αντ αυτού ο κατασκευαστής το κάνει γαργάρα κι αν την πάρει χαμπάρι ο αγοραστής – αν δεν εξαφανιστεί – αρχίζει τα παζάρια με το επιχείρημα της παρουσία της κεραίας κοντά.

 

Θα μου πείτε ότι γράφω υπερβολές Καθόλου! Απλώς δεν έχουμε δει το θέμα από μια άλλη οπτική. Όταν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας που εννοείται ότι τον εμπιστευόμαστε έχει θεσπίσει τα όρια με βάση την αξιολόγηση χιλιάδων επιστημονικών ερευνών (ΠΡΟΣΟΧΗ: και θετικές και αρνητικές!) λαμβάνοντας υπόψιν όλες τις ομάδες πληθυσμού (και τις ευαίσθητες) και για 24ωρη έκθεση… Και όταν εκατομμύρια μετρήσεις δείχνουν ότι ήμαστε δεκάδες έως εκατοντάδες φορές κάτω από τα όρια ακόμα και σε λίγα μέτρα από τις κεραίες… Και όταν οι έγκυροι επιστήμονες λένε ότι όσο περισσότερες κεραίες τόσο θα μπορούσαμε να είχαμε ακόμα χαμηλότερα όρια και τα τηλέφωνα θα λειτουργούσαν σε χαμηλότερη ισχύ… ΤΟΤΕ οι άνθρωποι που θέλουν πχ. να απομακρύνουν μια κεραία από το Δήμο τους (νάσου κι ο Δήμαρχος που πρέπει να πάρει αυτός τη σημαία της επανάστασης, γιατί αν δεν το κάνει, θα το κάνει η αντιπολίτευση!) με επιχείρημα την υγεία τη δική τους, των παιδιών τους και των συμπολιτών τους, στην πραγματικότητα  μπορεί και να «εγκληματούν»! απέναντί τους.

 

Γιατί για να το πούμε με ένα παράδειγμα απτό αλλά χονδρικά. Αν η κεραία με την οποία «συνδέεται» αναγκαστικά το κινητό σου για να μιλήσεις βρίσκεται σε διπλάσια απόσταση από αυτή που «ξήλωσαν» για να σε «προστατεύσουν», τότε το κεφάλι σου απορροφά τετραπλάσια ενέργεια από αυτήν που θα έπαιρνε αν η κεραία ήταν στη θέση που ήτανε. Και όλοι σχεδόν έχουμε και χρησιμοποιούμε κινητά τηλέφωνα.

 

Η απαίτηση μερικών (που ισχυρίζονται – σωστά ίσως – ότι δεν έχουν κινητό) για μηδενική ακτινοβολία είναι αν μη τι άλλο γραφική, όταν υπάρχουν ούτως ή άλλως φυσικές πηγές ακτινοβολίας γύρω μας ή όταν διαμορφώνονται ηλεκτρομαγνητικά πεδία στα σπίτια που ζούμε από τις ηλεκτρικές συσκευές. Δε λέω ότι αυτό είναι ντε και καλά καλό, αλλά θα πρέπει να ήμαστε προσγειωμένοι. Η απαίτηση αυτή είναι σα να μη θέλεις να γίνουν δρόμοι γιατί σε ενοχλούν το αυτοκίνητα. Προφανώς αρκετοί θα το βρουν και αυτό λογικό! Συμφωνώ μαζί τους, αλλά είναι μια άλλη συζήτηση.

 

Η άποψη… «και που ξέρω εγώ τι θα αποκαλυφθεί σε 10 χρόνια» θα ήταν σεβαστή αν η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία της ΚΤ ήταν χθεσινή. Όταν όμως πάμε δεκάδες χρόνια πίσω με τα ερτζιανά κύματα που είναι τα ίδια με της κινητής τηλεφωνίας, έχουμε κεραίες στην Σκανδιναβία εδώ και 40 χρόνια, 25 χρόνια στο εξωτερικό γενικώς και 15 στην Ελλάδα…. Ώπα!!! Προφανώς η έρευνα πρέπει να συνεχίζεται και να δούμε τι γίνεται και με τα κινητά τηλέφωνα, αλλά αναφορικά με τις κεραίες θα έπρεπε να υπήρχε ξεκάθαρη θέση και καθησυχασμός της κοινής γνώμης κι όχι διαιώνιση της κεραιοφοβίας.

 

Φυσικά, η σύγχυση και η ένταση του συνδρόμου της κεραιοφοβίας, επιτείνεται από τη συνεισφορά άλλων – ελληνικών καθόλα – συνδρόμων. Το σύνδρομο της καχυποψίας («όλοι τα παίρνουνε»… προφανώς και εγώ που γράφω αυτό το άρθρο αλλά ακόμα κι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας!!!). Το σύνδρομο του γείτονα («αφού έβαλε κεραία αυτός και τα παίρνει, θα του δείξω εγώ!»). Το σύνδρομο του γνωστού «ειδήμονα» (εμένα μου είπε ο γιατρός μου που είναι ακτινολόγος… ο δικηγόρος μου… ένας δάσκαλος!)

 

Αυτοί οι «ειδήμονες» έχουν ενίοτε και πανεπιστημιακό μανδύα και πατάνε στη δικαιολογημένη ανησυχία του κόσμου για να βγάλουν τα επιστημονικά απωθημένα τους. Προσοχή: Υπάρχουν πολλοί επιστήμονες – πανεπιστημιακοί που έχει τύχει να κουβεντιάσω μαζί τους, γνωρίζουν καλά το θέμα, αλλά δεν έχουν τη διάθεση να σταθούν σταθερά απέναντι στο τέρας της κοινής γνώμης ή να αντιπαρατεθούν σε ψυχοφθόρες διαδικασίες με «ειδήμονες» γιατί φοβούνται (φυσιολογικά) και τη ρετσινιά («καλά αυτοί τα παίρνουν…»)

 

Τελευταίως ακούγεται το επιχείρημα του Σάλτσμπουργκ, όπου ο Δήμος έχει ξεχωριστή συμφωνία με τις εταιρίες κινητής τηλεφωνίας για να είναι τα όρια 50 φορές πιο κάτω από τα δικά μας. (τα εθνικά τους όρια παραμένουν μεγαλύτερα και από τα δικά μας). Βεβαίως οι «ειδήμονες» αποφεύγουν να προσθέσουν ή αγνοούν (ακόμα χειρότερο) ότι μέρος της συμφωνίας είναι η δυνατότητα των εταιριών να τοποθετούν εκατοντάδες αναμεταδότες πολύ μικρής ισχύος σε φανάρια, μπαλκόνια οικιών και δημόσιων κτιρίων και δε συμμαζεύεται.

 

Οι «ειδήμονες» κάνουν επίσης το κοροΐδο όταν χιλιάδες μετρήσεις σε μικρές αποστάσεις από κεραίες βγαίνουν μικρότερες από αντίστοιχες μετρήσεις (κι αυτές φυσικά κάτω από τα όρια) στις συχνότητες των Ραδιοτηλεοπτικών Κεραιών που μπορεί νάναι χιλιόμετρα μακριά. Αλλά η Ραδιοτηλεόραση έχει αφενός το απυρόβλητο, αφετέρου δεν βλέπουμε τις κεραίες τους δίπλα μας, άρα ήμαστε οκ.

 

Αυτό το αντιεπιστημονικό επιχείρημα, ότι «έχουμε πρόβλημα γιατί είναι κοντά η κεραία», δε στέκει ούτε σε πρωτοετή φοιτητή τεχνολογικής κατεύθυνσης κι όμως περνάει στον κόσμο. Αυτό που κανείς χριστιανός δεν κατάφερε να μας δώσει να καταλάβουμε  είναι ότι πρωτεύουσα σημασία έχει η ισχύς του πομπού και η ένταση του πεδίου που διαμορφώνει και μετά η απόσταση. Αλλά άντε πείσε τον κάθε «ειδήμονα»! Θα προτιμούσαμε δηλαδή να είχαμε μια κεραία τόσο μακριά ώστε να μη την έβλεπε κανείς και ας εξέπεμπε 100 φορές επάνω. Ναι, τότε κανένα δε θα τον πείραζε. Παρότι αν μετράγαμε δίπλα στο σπίτι μας θάχαμε πολύ πάνω από τα όρια. Μακριά νάναι κι όπου νάναι!

 

Αλλά τι να σου κάνει κι αυτός ο «ειδήμων»; Μήπως είδε φως και μπήκε; Όχι! Είδε το σκοτάδι που  άφησαν οι γνωστές στρουθοκαμηλιστικές τακτικές των καθ ύλην αρμοδίων και τα περιβόητα πολιτικά κόστη. Άναψε κι αυτός το φακό του και φωτίζει ότι τον εξυπηρετεί.

 

Το πρόβλημα με τις κεραίες δεν είναι πρόβλημα Υγείας. Είναι πρόβλημα επικοινωνίας. Όταν το 2008 ξεφεύγει από στόμα έγκριτου δημοσιογράφου της τηλεόρασης η λέξη ραδιενέργεια με το ειδικό βάρος της λέξης που λογικά πανικοβάλλει τους χιλιάδες τηλεθεατές του και ουδείς «ειδήμων» σπεύδει να τον διορθώσει τότε το πράγμα είναι ακόμα πολύ σοβαρό. Κι αυτό επιτείνει τις δευτερεύουσες παραβάσεις στις τοποθετήσεις των κεραιών που μπορεί να γίνονται και στα μουλωχτά (τηρώντας τα γνωστά ασφαλή όρια εκπομπής, αν ισχύουν αυτά που ξέρω) γιατί οι εννέα (ναι εννέα!) δημόσιες υπηρεσίες που πρέπει να συμμετέχουν στην αδειοδότηση, καθυστερούν φυσιολογικά, σφυρίζουν κλέφτικα ή παραπέμπουν το θέμα στις ελληνικές καλένδες.

 

Το ότι η κινητή τηλεφωνία είναι τα τελευταία 15 χρόνια ατμομηχανή της ανάπτυξης με χιλιάδες θέσεις εργασίας, επενδύσεις και τεχνολογία αιχμής για τη χώρα μας, ίσως δεν είναι επιχείρημα για όσους ανησυχούν για την υγεία τους. Και δε θάπρεπε να είναι. Με το δεδομένο όμως του, «άνθρακες ο θησαυρός» αναφορικά με τα θέματα υγείας, θα έπρεπε να είναι ακλόνητο επιχείρημα για όσους αποφασίζουν, ρυθμίζουν ή έχουν την πολιτική ευθύνη σε αυτό το έρμο και άνυδρο πια τηλεπικοινωνιακό τοπίο που αν πάρει φωτιά θα μιλάμε πάλι για κακούς πολιτικούς σχεδιασμούς και θα δημιουργήσει χιλιάδες «πυρόπληκτους» από όλες τις πλευρές!

 

ΥΓ1: Ναι, έχω παιδιά 13 και 15 χρονών, που νοιάζομαι για να μιλούν το λιγότερο στο κινητό και μόνο με hands free, αλλά δεν ανησυχώ από την κεραία που είναι κοντά μας

ΥΓ2: Έχω σπουδάσει Βιολογία και αντιλαμβάνομαι τα βασικά περί φυσιολογίας και ορίων

ΥΓ3: Ασχολούμαι και παρακολουθώ επαγγελματικά το θέμα «Υγεία και Κινητή Τηλεφωνία» από το 1995

 

 

Οι απόψεις είναι σαν τις μύτες. Όλοι έχουν από μία. Και γι αυτό μπορούν και τη χώνουν παντού! Αυτό πρωτίστως αφορά εμένα που υπογράφω το άρθρο.

Μερικές εξηγήσεις λοιπόν:

  1. Ασχολούμαι εδώ και 13 χρόνια με το θέμα γιατί υπήρχε έλλειμα ενημέρωσης (και με ευθύνη των εταιριών) και νομίζω ότι ένας επικοινωνιολόγος είναι χρήσιμος για να μεταφράσει τη

δυσνόητη συνήθως γλώσσα των επιστημόνων. Αυτό μου έδωσε την ευκαιρία να συνομιλήσω με επιστήμονες από το ΕΜΠ, το ΑΠΘ, την Ιατρική Σχολή και να καταλάβω σε μεγαλύτερο βάθος μερικά πράγματα και φυσικά βοήθησαν και οι σπουδές

  1. Το ότι η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία της Κινητής Τηλεφωνίας δεν έχει σχέση με τις ιοντίζουσες ακτινοβολίες είναι κάτι παραπάνω από γνωστό και δεν το επικαλούνται ούτε οι πολέμιοί της. Όσον αφορά τη σύγκριση με αυτήν των Ραδιοτηλεοπτικών Σταθμών ας δει οποιοσδήποτε ένα Ηλεκτρομαγνητικό φάσμα για να δει που βρίσκονται. Επίσης έχω δει εργασίες από το ΑΠΘ για μετρήσεις που έχουν γίνει κοντά σε κεραίες ΚΤ που υπολείπονται αυτών που έρχονται από τους ΡΤ σταθμούς που μπορεί να είναι χιλιόμετρα μακριά (αλλά είπαμε…)
  2. Εντύπωση μου κάνει ότι κανείς δε σχολιάζει τις συστάσεις του ΠΟΥ τις οποίες επικαλούμαι. Αυτό δείχνει ότι όντως το πρόβλημα είναι πρωτίστως Επικοινωνίας (άρα καλώς ασχολούμαι)και όχι Υγείας. Προφανώς υπάρχουν αρνητικές έρευνες αλλά είναι η 1 στις 100 (οι υπόλοιποι 99 τα παίρνουν!) και έχουν συναξιολογηθεί στις συστάσεις του ΠΟΥ
  3. ΤΟ σημαντικότερο! Η έρευνα πρέπει να συνεχίζεται, αλλά ο κόσμος δεν φταίει να ανησυχεί και να μεγεθύνεται εντός του ο φόβος – δυσανάλογα σε σχέση με άλλα θέματα που εξίσου πρέπει να μας απασχολούν
  4. Η διεύθυνση της οικίας μου (περί μούφας) είναι στη διάθεση του capital και όχι στα chatting για ευνόητους λόγους (αλλά τέλος πάντων είναι κοντά στην κεραία που βρίσκεται στο κτίριο της OTEAcademy) Επίσης μπορώ να καταθέσω και πιστοποιητικό οικογενειακής καταστάσεως!
  5. Το δικαίωμα στη διαφωνία είναι σεβαστό
  6. Το επώνυμό μου είναι Σιφονιός και όχι Σιφωνιός 🙂 (άτιμε Όσκαρ!)
  7. Σε επόμενο άρθρο (εκτός πελατειακής μου βάσης :)) τα ξαναλέμε με όλους

 

Αγαπητέ θα μπορούσα να σε ευχαριστήσω για την προβολή του βιογραφικού μου, αλλά σε επόμενο μήνυμά σου η λέξη “δόλος” δεν καταπίνεται…

Η επαγγελματική κατά καιρούς συνεργασία με τις εταιρίες ΚΤ είναι εύκολα διαπιστώσιμη… δε χρειάζεται δα και τόση έρευνα… “υποκρύπτει” δε κάτι πολύ πιο απλό … Ευκαιρία για γνώση από τα μέσα και ευκαιρία συζήτησης με σοβαρούς επιστήμονες που δεν έχουν πάντα τις ίδιες απόψεις με τις εταιρίες… και τις οποίες υιοθετώ λέγοντας εδώ και χρόνια τα ίδια στην οικογένειά μου, τους φίλους μου κλπ. Άρα δεν είμαι χθεσινός. Η εύκολη λύση της θεωρίας της συνωμοσίας με σενάρια μάλιστα με διαφημιστικά πακέτα κλπ, είναι μια εύκολη και άκοπη τοποθέτηση… Προφανώς υπόκειμαι σε κριτική γι αυτά που λέω και το θέμα είναι αν είναι αλήθεια αυτά που γράφω ή όχι. θα προτιμούσα πιο μετρημένα σχόλια σε προσωπικό επίπεδο, αφού από την ανάγνωση του βιογραφικού μου που υποθέτω έκανες φαίνεται η ενασχόληση με διάφορα πράγματα, που μου δίνει ένα δικαίωμα άποψης και λόγου (κρίνεται βεβαίως κι αυτό)…

Μάνος