22/06/2010
Βρέθηκα πρόσφατα στην Κίνα για επαγγελματικό ταξίδι μαζί με δημοσιογράφους. Γυρνώντας μια γειτόνισσα που ήξερε που ήμουν, με ρώτησε: «Τελικά οι Κινέζοι, έρχονται να μας τα πάρουν, ή να μας σώσουν;» δείγμα της αγωνίας που διακατέχει πολύ κόσμο και των θολών – αλληλοσυγκρουόμενων μηνυμάτων που έχουν περάσει από τα ΜΜΕ.
Φυσικά, ούτε το ένα ούτε το άλλο. Αν βαυκαλιζόμαστε ότι οι Κινέζοι θα έρθουν να μας σώσουν με ένα …πακέτο Μάρσαλ(!), φαίνεται ότι η απόγνωση μας είναι μεγάλη, από την άλλη όμως υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία που συνηγορούν σε υποστήριξη και σε win-win συνεργασίες.
«Μας αντιμετωπίζουν με ευαισθησία και σεβασμό…», λέει η Πρόξενος μας στη Σαγκάη, Μαρία Σαράντη και μας θυμίζει ότι ιστορικά η Κίνα υποστηρίζει τις θέσεις μας (Σκόπια, Κυπριακό κλπ). Η ίδια δηλώνει πως αισθάνεται ότι βρίσκεται σε μια πολύ φιλική προς την Ελλάδα χώρα και οι κινέζοι προσβλέπουν σε μας, αναζητώντας στρατηγικούς εταίρους για την είσοδό τους στην Ευρωπαϊκή αγορά. Η παρουσία στη χώρα μας αρκετών εταιριών από την Κίνα το επιβεβαιώνει.
Ο Ying Weimin είναι Αντιπρόεδρος του Τμήματος Ασύρματων Δικτύων της Huawei, η οποία βρίσκεται στην Ελλάδα εδώ και πέντε χρόνια. Η πρώτη σκέψη του για τη χώρα μας είναι η αρχαία της ιστορία που την παραλληλίζει με την αξία της Κινέζικης. Πιστεύει πως για τους Κινέζους, η παρουσία τους στην Ελλάδα είναι μόνο η αρχή. Μπορεί η χώρα μας να μην αποτελεί επενδυτικό παράδεισο, όμως η γεωγραφική της θέση και η σχέση της με την Ευρώπη, αλλά και η γενικότερη εικόνα της χώρας, αποτελούν σημαντικά στοιχεία για τις επιλογές της εταιρίας του. Όσο για την οικονομική κρίση αισιοδοξεί και δεν δίνει μεγάλη σημασία θεωρώντας ότι αν την αντιμετωπίσουμε ψύχραιμα, μπορεί να έχει και θετική επίδραση. »Μόλις την ξεπεράσετε θα είναι πολύ καλύτερα» μου λέει χαμογελώντας.
Η Ελλάδα είναι χώρα με υψηλή αναγνωρισιμότητα στην Κίνα. Οι κινέζοι διδάσκονται στην ιστορία τους ότι η Ελλάδα είναι η βάση του ευρωπαϊκού πολιτισμού. Στο περίπτερό μας στην παγκόσμια εμπορική έκθεση της Σαγκάης, η ουρά είναι μεγάλη… μεγαλύτερη από περίπτερα άλλων μεγαλύτερων χωρών. «Στους κινέζους αρέσει η κρητική λύρα που μοιάζει με ένα αντίστοιχο κινέζικο όργανο, αν και τρέχουν μακριά μόλις ακούσουν βυζαντινή μουσική», μας λέει ο υπεύθυνος του περιπτέρου.
Οι κινέζοι έχουν στόχο να γίνει η Σαγκάη το μεγαλύτερο ναυτιλιακό και χρηματοοικονομικό κέντρο μέχρι το 2020. Ο Τσε που είναι ο συνοδός μας στη Σαγκάη, μας λέει ότι η πρώτη σκέψη του για την Ελλάδα είναι η ναυτιλία της! Ακόμα και εδώ διακρίνει κανείς τις δυνατότητες της συνεργασίες.
Η ιστορία μας, η θέση (πολιτική και γεωγραφική) της χώρας μας στην Ευρώπη, η ναυτιλία και φυσικά ο τουρισμός είναι σημεία που πρέπει να μας απασχολήσουν, στις σχέσεις μας με αυτό το μεγάλο έθνος.
Η Mary είναι ξεναγός στο Χονγκ Κόνγκ. Φυσικά η ιστορία της χώρας είναι ο λόγος που σχεδιάζει χρόνια τώρα ένα ταξίδι στην Ελλάδα. Δεν τα έχει καταφέρει. Λιγότεροι από 5000 τουρίστες από τη Κίνα επισκέφθηκαν πέρυσι τη χώρας μας. Τα περιθώρια είναι μεγάλα. Αρκετοί κινέζοι και νέα ζευγάρια ονειρεύονται το Αιγαίο ως προορισμό για το ταξίδι του μέλιτος. Αϊ τσιν είναι η θάλασσα της αγάπης στα Κινέζικα. Η ομοηχία με το Aegean είναι προφανής. Η προβολή μιας τηλεοπτικής σειράς με αυτό τον τίτλο, για τις περιπέτειες ενός ζευγαριού Κινέζων στα νησιά του Αιγαίου, έχει δημιουργήσει ακόμα μεγαλύτερες προσδοκίες.
Η Κίνα δεν είναι ακόμα η υπερδύναμη, όπως ας πούμε ήταν η Μ.Βρεττανία το 19ο αιώνα και οι ΗΠΑ τον 20ο. Αλλά φαίνεται να ετοιμάζεται μεθοδικά, κάνοντας προσεκτικά βήματα. Εκατομμύρια Κινέζοι εργάτες, εκπαιδευμένοι και πειθαρχικοί, προσφέρουν φτηνά την εργατική τους δύναμη, ενώ παράλληλα ανατέλλει μια νέα γενιά στελεχών υψηλής κατάρτισης στη τεχνολογία και στη διοίκηση. Η παραγωγικότητα είναι υψηλότατη, οι ρυθμοί ανάπτυξης τρέχουν με 10% κάθε χρόνο. «Οι κινέζοι ανακαλύπτουν την κατανάλωση και την ατομικότητα, χωρίς να εγκαταλείπουν την παράδοση» σημειώνει ο Ευθύμης Αθανασιάδης, διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Προξενείου, γνώστης της γλώσσας και με πολλά χρόνια παρουσίας στη χώρα. Η Κίνα αναζητά τα όριά της και προσπαθεί να βρει τα «πατήματά» της. Η αντίδραση της εταιρίας όπου σημειώθηκαν αυτοκτονίες εργατών της λόγω των πιεστικών συνθηκών εργασίας, ήταν κατά μία έννοια θετική και δείγμα ενός ενδιαφέροντος για την εικόνας της (και κατά επέκταση της χώρας) που ξεφεύγει από τα στερεότυπα που υπήρχαν πριν κάποια χρόνια για την Κίνα.
Φαίνεται τελικά ότι αν η Κίνα γίνει κάποτε υπερδύναμη αντίστοιχη με τις ΗΠΑ, μπορούμε να περιμένουμε ότι η διαχείριση αυτής της θέσης. δεν θα έχει τις παρενέργειες του «υπερφυσικού βρέφους» που είχαν οι ΗΠΑ.
Μάνος Σιφονιός
Συγγραφέας Επικοινωνιολόγος