Ο Ambrose Bierce, ήταν ένας μάχιμος αντικομφορμιστής δημοσιογράφος και συγγραφέας. Οι σατυρικοί «ορισμοί» του για διάφορα λήμματα, ξεκίνησαν να γράφονται σε μια στήλη μιας μικρής εφημερίδας του Σαν Φρανσίσκο στο δεύτερο μισό του 19ου αιώνα. Η αιρετική του γραφή έγινε συχνά αιτία αντιπαραθέσεων, αλλά είχε και μεγάλη επιτυχία. Το 1911 εκδόθηκε το βιβλίο του, με τίτλο «Το Λεξικό του Διαόλου».
Αποσπάσματα του βιβλίου ανακάλυψα στην έρευνά μου για το πρώτο μου βιβλίο «Τι σημαίνει ΜΜΕ: Μη Μιλάς Εσύ, Μιλάω Μόνο Εγώ». (Εκδόσεις Λιβάνη, 1999) από τα μέσα της δεκαετίας του 90. Κάπου εκεί γεννήθηκε και η ιδέα για ένα «εκσυγχρονισμό» του «Λεξικού του Διαόλου», αφού μπορεί πολλοί ορισμοί να ήταν αξεπέραστοι δεν έπαυε όμως να αντανακλούν το πνεύμα της εποχής που έζησε ο Bierce. Έτσι, με πολύ αργούς ρυθμούς στη δεκαετία του 2000, ένα αρχείο στον υπολογιστή άρχισε να γεμίζει με εμπνεύσεις για διάφορα λήμματα που είχαν βεβαίως και ελληνική οπτική!
Τον Οκτώβριο του 2009, και μετά από συζητήσεις με το Στέφανο Νόλλα, το πρώτο τεύχος του Κοντέϊνερ (μηνιαίο ένθετο της Ελευθεροτυπίας) φιλοξένησε τη στήλη με δάνειο τον τίτλο «Το Λεξικό του Διαόλου» και φυσικά αντίστοιχο περιεχόμενο. Η στήλη συνεχίστηκε ανάλογα με τη θεματολογία του κάθε τεύχους…
Το σύγχρονο «Λεξικό του διαόλου», θεωρεί ότι βρίσκεται στο πνεύμα της σημερινής εποχής, και φιλοδοξεί να φωτίζει με αιρετικό – μερικές φορές - τρόπο, τους ορισμούς που θα βρίσκαμε σε ένα κλασικό λεξικό. Αλλά πάλι μπορεί και όχι!
Αρκετοί από τους ορισμούς πρωτοδημοσιεύτηκαν στο Κοντέϊνερ, από το Νοέμβριο του 2009, έως το Δεκέμβριο του 2011, οπότε και σταμάτησε η έκδοσή του, αλλά οι περισσότεροι είχαν ήδη γραφτεί, δημιουργήθηκαν παράλληλα ή/και δημιουργούνται ακόμη.
Αυτοί οι ορισμοί θα δημοσιεύονται κάθε εβδομάδα στο Instagram – δίκην «φωτογραφικού» λεξικού σε μια «κορνίζα» που δημιούργησε ο φίλος Δημήτρης Ματσούκας. Κάποια στιγμή μπορεί να γίνει και έκδοση…
Μάνος Σιφονιός