09/9/2010
Αν και πολλοί λένε διάφορα, ο χρονισμός (timing) της ανακοίνωσης του ανασχηματισμού, αρκετά μετά από τότε που άρχισε η συζήτηση του τον Αύγουστο, δύο γεμάτους μήνες πριν τις εκλογές της τοπικής Αυτοδιοίκησης και λίγο πριν από τη ΔΕΘ, μόνο τυχαίος δεν είναι.
Αν ο ανασχηματισμός είχε ανακοινωθεί στο τέλος Αυγούστου, όπως ίσως χρονικά θα έπρεπε μετά και από τόση κουβέντα, η επικοινωνιακή του εμβέλεια θα είχε εξατμιστεί και η περίοδος πριν και μετά τη ΔΕΘ θα κατακλυζόταν από την φθοροποιό αναμονή των μηνυμάτων της παραδοσιακής ομιλίας του πρωθυπουργού και των …επεισοδίων! Τώρα η συζήτηση θα μοιραστεί. Επιπροσθέτως εξαντλήθηκε ο χρόνος για τα νταλαβέρια στις επιλογές καθόδου στην αυτοδιοίκηση. (Φύγε εσύ – έλα εσύ!)
Από την άλλη, ανασχηματισμός μετά τη ΔΕΘ θα ήταν άκαιρος και θα φαινόταν να έχει καθαρά προεκλογικό χαρακτήρα, (αφού η ατζέντα των ΜΜΕ θα ήταν αποκλειστικά προεκλογική) ενώ θα λιγόστευε και ο χρόνος για ουσιαστική επίδειξη έργου του νέου σχήματος.
Η ομιλία στη ΔΕΘ είναι εφέτος αρκετά κρίσιμη. Έχοντας σε δύο μήνες την πρώτη εκλογική μάχη, όπου θα «μετρηθούν» οι αντοχές της Κυβέρνησης στην υλοποίηση του δυσβάσταχτου προγράμματος λιτότητας, ο πρωθυπουργός είχε στο πρόγραμμα το μάλλον δυσάρεστο (σε τέτοιο περιβάλλον) καθήκον, να μιλήσει στις παραγωγικές τάξεις και κατ επέκταση σε όλο το λαό. Όσο και αν η ομιλία εμφορείται συνήθως από αναπτυξιακό πνεύμα και ολοκληρώνεται με χειροκροτήματα, η ατμόσφαιρα θα είναι ιδιαίτερα βαριά αυτή τη χρονιά, αφού θα έχουν προηγηθεί και τα γνωστά – και πλέον αναμενόμενα – επεισόδια με τις ογκώδεις και δυναμικές όπως προβλέπεται για εφέτος, πορείες διαμαρτυρίας. Δεν θα αρκούσε λοιπόν ένας αστήρικτος επενδυτικός οίστρος για να αποσπάσει το χειροκρότημα και από την άλλη ουδείς από το επιτελείο θα ήθελε η ομιλία του πρωθυπουργού να πάρει χαρακτήρα απολογίας. Και για να συμβούν αυτά θα έπρεπε η επενδυτικοαναπτυξιακή προοπτική να στηρίζεται κάπου. Τώρα, μεγάλο μέρος της ομιλίας θα αναλωθεί στην προοπτική που δίνει το νέο σχήμα της κυβέρνησης, σε μια απόπειρα μηδενισμού του χρόνου και απορρόφησης της φθοράς και της δυσαρέσκειας, ενόψει των εκλογών. Θα ακούσουμε για την προσωρινότητα των σκληρών μέτρων, την ανάγκη για υπομονή, την αχτίδα φωτός που σηματοδοτεί η ανανεωμένη κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να διατηρηθεί η ισχυρή πεποίθηση, ότι η πολιτική του ΠΑΣΟΚ, αποτελεί μεν μια σκληρή, αλλά και την μοναδική επιλογή για έξοδο από την κρίση.
Εν ολίγοις με τη συγκεκριμένη επιλογή του χρόνου του ανασχηματισμού ο πρωθυπουργός αγοράζει πολιτικό χρόνο που σε αυτό το πολιτικοκοινωνικό περιβάλλον είναι πανάκριβος! Αναρωτιέμαι ποιος θα τον πληρώσει…
Αλλά και ως διαδικασία υλοποίησης, περιεχομένου και επικοινωνίας, ο ανασχηματισμός είχε και τα – εκούσια ή ακούσια – μηνύματά του (!) πέρα από το ποιος (ή μάλλον ποια) έφυγε, ποιος ήρθε, ποιος μετακινήθηκε και τι ανέλαβε…
Μήνυμα 1ον. «Όλοι οι καλοί χωράνε» (και οι «κακοί» επίσης, θάλεγε όποιος θυμάται στάσεις και δηλώσεις του πρόσφατου παρελθόντος κάποιων, φρεσκουπουργοποιημένων). Πέρα από το ότι «χωράνε» θα πρέπει να δούμε και πως θα «χωρίσουνε» αρμοδιότητες, όταν πχ. μόνο σε τρία Υπουργεία συνυπάρχουν από τέσσερις! Επίσης κάποιος θα πρέπει να εξηγήσει που πήγε το μικρό ευέλικτο σχήμα και πόσο προσωπικό – συμβούλους κλπ θα απασχολήσει ο κάθε ένας από τα 48 μέλη σε περιόδους λιτότητας!
Μήνυμα 2ον. «Ο Γιώργος δεν κοιμάται ποτέ» (και μαζί του οι υπόλοιποι δουλεύουμε συνεχόμενο ωράριο μέρα νύχτα. Γιατί βρείτε μου άλλο λόγο που δεν ανακοινώθηκε το πρωί της επόμενης ημέρας)
Μήνυμα 3ον. «Το καλό το πράγμα αργεί να γίνει». (Από τις διακοπές στην Πάρο είχε αρχίσει το γαϊτανάκι).
Μήνυμα 4ον. «Fit and Style everywhere» (βλ Υπουργείο Υγείας, Διατροφής και Άθλησης).
Μήνυμα 5ον. «Η Αθήνα στηρίζει την αγροτιά» (Ο κος Σκανδαλίδης και η κα Αποστολάκη πολιτεύονται Α και Β Αθήνας!)
Μήνυμα 6ον. «Άμυνα και Παιδεία πάμε πρίμα…» Τα μοναδικά υπουργεία που μείνανε αλώβητα δικαιώνοντας την καταλληλότητα των επικεφαλής, ή μήπως δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι μιλάμε για τον προηγούμενο διεκδικητή και την πιο ισχυρή – κατά πως λένε – επόμενη διεκδικήτρια του πρωθυπουργικού θώκου;
Και να θυμίσουμε ότι πέρα από τα μηνύματα και «μηνύματα» για τη μάχη των εντυπώσεων, ο ανασχηματισμός ήταν αναγκαίος για λόγους ουσιαστικούς και θα κριθεί από τα αποτελέσματα όταν περάσει ο εύλογος χρόνος και όχι ως επικοινωνιακό τρυκ.
Μάνος Σιφονιός